Rendabel drogen van plastics

 

Voor elk verbruik, van klein tot groot, bestaat een “beste” keuze.

 

In de dagdagelijkse praktijk stellen we vast dat de energiekost voor het drogen van kunststoffen enorm verschilt tussen bedrijven onderling. Voor een gemiddelde technische kunststof varieert het energieverbruik tussen 160 W/kg en 50 W/kg. Gerekend aan een kostprijs van 0,11 euro/kWh bedraagt dit een energiekost die varieert tussen 17,6 en 5,5 euro per ton grondstof.

Dit betekent dat heel veel bedrijven jaarlijks tussen 10.000 en 100.000 euro kunnen besparen op het drogen van kunststoffen. Dit door de juiste keuze van drogers en bijhorende procedures.

 

Drogers worden dikwijls gedimensioneerd voor een “worst case scenario” maar worden geconfronteerd met een schommelend verbruik waarbij operatoren niet de mogelijkheid hebben om de droogparameters van de droger constant bij te regelen. Het gebruik van verschillende grondstoffen elk met een eigen ideale droogtijd, luchtdebiet per kg, droogtemperatuur maakt het niet eenvoudiger.

 

De ideale oplossing, met een optimale ROI (Return On Investment), is afhankelijk van het verbruik, aantal en type van plastics. Voor elk verbruik, van klein tot groot, bestaat een “beste” keuze.

Echter, hoe hoger het gebruik aan gedroogde grondstoffen, des te meer aandacht dient besteed te worden aan technologie die energie bespaart én ervoor zorgt dat de droger zich beter en automatisch aanpast aan een schommelende productie.